Trn u oku Vlade Srbije
Intervju predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać

Izvor: Dnevnik

Autor: M.Stajić

maj 2005.

Savet za borbu protiv korupcije digao je glas što je bez ikakve konsultacije s radnom grupom koja je pripremala Nacrt antikorupcijske strategije Ministarstvo pravde ovaj dokument suštinski promenilo. Između ostalog, u ,,prečišćenoj” verziji teksta Savet za borbu protiv korupcije potpuno je izbrisan.

- Sve ovo što se događa pokazuje jasnu nameru Vlade Srbije da ugasi Savet za borbu protiv korupcije. U obrazloženju svog postupka Vlada navodi kako nam nije potrebno više tela za borbu protiv korupcije. Na drugoj strani, stručnjaci Saveta Evrope su zaključili upravo suprotno, jer su uočili da je korupcija u Srbiji takve prirode da se protiv nje treba boriti u što širem frontu, s obzirom da ona predstavlja glavnu kočnicu za stvaranje demokratskih institucija - izjavila je za ,,Dnevnik” predsednica Saveta Verica Barać.

Očekujete li da će vam u skoroj budućnosti Vlada Srbije ,,zahvaliti” na saradnji?

- Ne mislim da će Vlada to uraditi baš na taj način, jer ima ,,suptilnije” metode. Međutim, već sama činjenica da su nas najpre pozvali da učestvujemo u izradi nacionalne strategije, a onda nas iz nje izbacili, govori o njihovom stavu prema institucijama uopšte. Reč je o klasičnom nastupu s pozicije sile. U svakom slučaju, ako je Vlada odlučna u nameri da ignoriše preporuke i izveštaje Saveta, onda je zaista bolje, a i poštenije, da ga jednostavno ukine.

Da li je ovakav stav Vlade zapravo odgovor odgovor Labusa i Dinkića na teške reči koje ste ka njima uputili u poslednje vreme?

- Verovatno ima i toga. U Vladi uopšte postoji potpuni animozitet prema kritičkom stavu. Negativna ocena se prosto ne dozvoljava. Recimo, ne samo da o našem izveštaju o Nacionalnoj štedionici u Vladi uopšte nije bilo razgovora, već su pojedini ministri posegli za najprostijom diskvalifikacijom članova Saveta. Isto je bilo i kod ,,Sartida”, izvoza šećera, ,,Jugoremedije”, Veterinarskog zavoda... Kako ćemo uopšte stvoriti put ka borbi protiv korupcije ako ne priznajemo da ona postoji? Ako ne želimo da zajedno otvorimo priču o tome ko je sve učestvovao u aferama, ko snosi odgovornost i koje sve institucije nisu radile zakonom predviđen posao?

Stiče se utisak da bi Vlada bila najsrećnija kada bi Savet samo postojao na papiru s tim da ništa ne radi?

- Oni takav stav imaju i prema drugim institucijama. Svi se sećamo kakav je bio odnos Vlade prema Komisiji za hartije od vrednosti, parlamentarnom telu koje su bukvalno naterali da promeni svoje rešenje. Ili, koliko sada može biti nezavisna i odgovorna Agencija za privatizaciju nakon što su na onako brutalan način smenili bivšeg direktora Branka Pavlovića? U svakom slučaju, naši izveštaji su rađeni sa najboljom demokratskom namerom da se pomogne Vladi u borbi protiv korupcije. Jer, nije korupcija samo kada neko uzme novac. U Srbiji je to mnogo suptilniji problem, pošto su ovde na delu razne trgovine uticajima. I ako se ta pitanja ne pokrenu i ne zauzme jasan stav o najpre političkoj, a onda i drugim vidovima odgovornosti, onda ćemo u ovoj poziciji biti jako dugo. A to znači na ivici provalije u koju tek što ne skliznemo.

Zajednički imenilac svih napada na Savet jesu tvrdnje da ste prekoračili ovlašćenje iznošenjem u javnost „nedokazivih podataka i insinuacija”?

- Svi izveštaji Saveta su dostavljani Vladi, s tim što su bili dostupni i i javnosti, jer se nalaze na našem sajtu. I jako bih volela da razgovaramo o tome šta su u tim izveštajima insinuacije, a šta nedokazivi podaci. Jer, ako ne funkcionišu institucije za utvrđivanje odgovornosti, onda uvek možete da se suočite sa izjavama poput one ministra Dinkića, koji dokaz za tvrdnju da je u slučaju Nacionalne štedionice i prodaje poslovnog prostora ZOP-a sve u redu nalazi u činjenici da nije pokrenut nijedan sudski postupak. Ako to u Srbiji neko zaista smatra neospornim dokazom, onda stvarno imamo različite aršine gledanja na pravdu i istinu.

Kada se zna da je praksa srpskog parlamentarizma da nezavisna tela bira po nekoliko godina - podsetimo se samo slučaja Radiodifuzne agencije - znači li to da će Srbija, sa eventualnim gašenjem Saveta, praktično ostati bez kontrolnih antikorupcijskih tela?

- Verovatno ćemo doći u takvu situaciju ako javnost i svi mi budemo dozvolili da se Vlada i dalje ponaša ovako kako se ponaša. Njima je najlakše da kažu: donećemo zakon i napravićemo državnu anrtikorupcijsku agenciju. A onda prođe nekoliko godina - i ništa. U Srbiji, recimo, niko ne kontroliše zaključene ugovore o javnim nabavkama jer tri godinama čekamo nezavisno revizorsko telo. Bilo kako bilo, kada je premijer Koštunica formirao kabinet, u koalicionom sporazumu stranaka koje sada čine Vladu posebno je navedena borba protiv korupcije i podrška Savetu. Eto, ispostavilo se da su to samo prazne priče.


Upozorenje:

Web portal 'Savet za porbu protiv korupcije' ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web portala 'Savet za porbu protiv korupcije'.

captcha image
Reload Captcha Image...