"Василић: Буџетска инспекција неопремљена за озбиљан рад"

02. јул 2016

Извор: Н1

Цео прилог можете погледати овде.


Република Србија има 13.000 буџетских корисника, које би требало да контролише Буџетска инспекција. Овај задатак добило је седам буџетских инспектора, који су стизали да провере само 0,2 одсто корисника, рекла је гостујући у Новом дану на Н1 Јелисавета Василић, чланица Савета за борбу против корупције.

Јелисавета Василић каже и да је таква каква је, осакаћена, Буџетска инспекција успела да напише око 38 прекршајних пријава и неколико кривичне, а своје записнике доставила је свим надлежним органима који могу да подижу пријаве. Међутим, како истиче чланица Савета, проблем је што ни сама Буџетска инспекција не зна шта се даље десило са тим пријавама.

"Када буџетска инспекција утврди да су буџетска средства ненаменски трошена, министар финансија има право да захтева враћање тих средстава. То би значило да би новац издат из трезора морао да се врати, а радиници не би добијали плату, али ниједно такво решење није донето", каже Василић.

Она каже да је проблем са Буџетском инспекцијом не само мањак запослених, већ и то што нема план рада, тако да се контроле врше селективно.

"Немају план који би тачно говорио шта су мерила. Немају софтвер, ручно воде евиденције предмета. Потпуно су неопремљени за озбиљан рад. Да ли смо озбиљне препоруке о опремљености, борју, плану и програму. Рекли су нам да су у реду и даће почети једну по једну да решавају", каже чланица Савета.

Василић напомиње да Савет за борбу против корупције прати рад Буџетске инспекције већ пет година и покушава да поправи стање у тој установи, али не успевају. Како каже, то је стање које годинама траје и стално се наслеђује.

"Савет увек полази од претпоставке да је у питању незнање, али оволика количина незнања доводи до намере. Намера је да буџет остне без контроле јер онда људи из власти могу да троше без контроле", истиче гошћа Новог дана.

Свака локална самоуправа по закону је дужна даформира своју буџетску инспекцију. Василић каже да тих инспекција нема, а да је од локалних смаоуправа веома тешко добити податке и да они углавном стижу уз помоћ повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића.

"Добијемо податке из трезорта колико је отишло новца из буџета. Када добијемо податке са локала и упаримо их, видимо да се не слажу", рекла је Јелисавета Василић.

Министарство финансија сложило се са замеркама и препорукама Савета за борбу против корупције, али кажу да је Закон о забрани запошљавања препрека за повећање броја запослених. Василић напомиње да Савет увек даје такве препоруке које је могуће поступно извршити.