- Она је као човек, у правом смислу те речи, била једна громада. И поред болести са којом се дуго борила, прихватила се посла који је био страховито тежак. Борила се као да је најздравија, до последњег даха - каже Загорка Голубовић и додаје да је право задовољство било бити са њом у друштву.
                                                                                                     Загорка Голубовић, професор

- Истрајност, упорност, неодустајање и одговорност. То су биле особине Верице Бараћ. За разлику од других, она је своју храброст показивала тиме што је корупцију означавала тако што је персонализовала одговорне. И то је врлина, када општу појаву конкретизујете. Због тога је изазивала отпоре и нападе, али то њу није зауставило - рекао је професор и члан Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић. Како каже председница Савета је успоставила нови образац понашања у борби против корупције.

Чедомир Чупић, професор

- Верујем да је заслугом Верице Бараћ остало нешто, неко семе, неке смернице, које говоре како се треба борити за транспарентно и демократско друштво. Надам се да ће је у томе следити и оне институције које имају неупоредиво више овлашћења него што их је имала Верица Бараћ.

Владимир Гоати, председник „Транспарентност Србија”

- Ако је реч „ненадокнадив”, која се користи у оваквим приликама, умесна, онда је ово повод у коме је и више од тога. Она је била персонификација не само борбе против корупције, него и грађанске критике власти. И када сам рекао „ненадокнадив”, са тугом сам констатовао да је тешко пронаћи особу која би могла да је замени и која комбинује тако високу интелигенцију, стручност, професионализам, храброст и снагу да савлада физичке тешкоће - каже Димитријевић.

Војин Димитријевић, директор Београдског центра за људска права

- Жена невероватне снаге, храбрости и поштења - речи су којима је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић описао Верицу Бараћ. - Сви који су је знали, знали су колико је вредна и драгоцена особа отишла. Ипак, мислим да ће она много више недостајати онима који су је лично познавали. То ће највише осетити обични људи, грађани, у чијим очима је она од свог имена успела да направи симбол борбе против корупције - рекао је Шабић који је са председницом Савета дуго година сарађивао.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја

- Верица Бараћ је својом упорношћу, храброшћу и вером у снагу истине оличавала борбу против корупције у Србији.

Саша Јанковић, заштитник грађана

- Више од једне деценије упорно је покретала тешка питања системске корупције у српској економији и друштву, неуморно доводећи у питање степен политичке воље за борбу против корупције. Радила је са посвећеношћу особе која то чини због боље будућности своје земље и народа.

Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији

- Верица Бараћ остаће упамћена као храбра, неустрашива и јака жена, која је професионалним искуством и личном посвећеношћу, постала лидер у борби за успостављање владавине права и за изградњу демократије у Србији.

Мери Ворлик, амбасадор САД

- Госпођа Верица Бараћ је била прави лидер који српско друштво треба. Јавно се супростављајући ратној политици Слободана Милошевића и указујући на низ афера и кршења закона након 2000, она је храбро захтевала оно што Србија мора и може да уради - рекао је Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, и подсетио да је она преминула у часу када се Србија налази пред отварањем преговора о чланству у ЕУ и да ће рад Савета бити од важности за добијање датума.

Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију

- Смрт Верице Бараћ представља велики губитак за цивилни сектор у Србији, поготово за људе који се баве антикоруптивним стратегијама и борбом против готово ендемски раширене корупције. Мислим да чак и они који су имали извесне резерве према њеној енергичности и спремности да често уђе у клинч морају рећи да би без њене енергије и посвећености неке ствари на простору борбе против корупције тешко биле померене.

Зоран Стојиљковић, председник УО Агенције за борбу против корупције

- Са Верицом Бараћ отишао је и последњи Дон Кихот борбе против корумпираних ветрењача.

Цвијетин Миливојевић

- Морамо да јој скинемо капу. Она је једина особа у овој земљи која се истински, упорно борила против корупције. Ми таквог борца више немамо - рекла је Весна Пешић поводом смрти Верице Бараћ. Познавала ју је лично, а неколико пута јој је, како каже, и помогла у стварима које је сама истраживала. - Једна је од ретких особа која се никада није уплашила ни од Бека, ни од Мишковића, ни свих осталих тајкуна. Није устукла ни под притисцима власти, ма ко да је био на њеном челу - закључила је Пешићева.

Весна Пешић

- Највећи борац против корупције у Србији икад... Остаје само да следимо њен пут.

- Одужити се оваквим људима једино значи - наставити њихову борбу!

- Храбра, неустрашива, бескомпромисна, стручна и паметна жена. Хвала јој на свему што је радила, уз своју личну борбу са болешћу. Дала је и нама подстицај да се боримо против корупције.

- Била је једна од ретких интелектуалки у правом смислу те речи. Служила се интелектом, а не окошталим, испразним фразама, којима нас запљускују са свих страна. Хвала јој!

- Била је другачија.

- Великан нашег доба. Слава јој.

- Верица Лављег Срца !!!

- Последњи поздрав нашем Дох Кихоту, хвала на труду који је уложила.

- На српском се језику речи - храброст, људска громада, част - пишу једнако. Верица Бараћ.

- Кад чујем реч храброст, помислим на Верицу. Почивај у миру.

- Имала је надљудску храброст у земљи Србији где живот има веома ниску цену, зато ова храбра жена, наша Верица заслужује сваки вид поштовања. Искрено Саучешће.

- У сваком друштву постоје ретки изузетни појединци чији допринос друштву током целе историје народа буде немерљив. Такви људи су јединствени. Незаменљиви. Ми смо изгубили једну од таквих. Она је била једна, сама против хиљаде огавних, корумпираних и бестидних политичара, шљама овог друштва. Сваки мој будући бојкот свих избора посвећујем Вама. Хвала Вам.

- Тешко да ће се у Србији наћи тако храбар и племенит човек какав је била Верица Бараћ. Отишла је једна од ретких која је својом снагом, храброшћу и доследношћу уливала наду да ће Србија једног дана постати боља. Племенитост циљева којима се руководила је пример и опомена за све нас а њена храброст доказ да је борба за истину и правду и могућа и неопходна. Вечна јој слава и хвала.

- Верица Бараћ је Херој Србије. Можда ће њена прерана смрт пробудити савест Србије. Време је за нови "ОТПОР", који мора носити њено име. Како је жалосно мало, часних и храбрих људи, у овој Србији, као што је Верица била. Вечна јој слава...

- Полако се гасе све светле тачке на овом нашем небу, сада остаје да лутамо по мраку у нади да ћемо негде напипати излаз! Хвала госпођи Бараћ на борбености и бескомпромисности, нећемо заборавити!

- Она је умрла. Корупција је, на жалост, преживела. А требало је да буде обрнуто.

- Умрла је ВЕРИЦА БАРАЋ! Са њом је умро и последњи покушај да се у овој земљи успоставе институције и владавина права. Многи су је оспоравали, многи политичари нису мирно спавали због њених изјава, али сама чињеница да су се сви сложили да је она заиста била храбра, бескомпромисна и одговорна жена која је одлично радила свој посао много говори. Лично сам је познавала, памтим сваки сусрет и сваки висечасовни разговор са њом-много сам је ценила и ова вест ме је заиста избацила из равнотеже. Била сам на улици када су ми јавили и одједном ми је постало хладно на 25 степени-смрзла сам се од суза! Србија је данас много изгубила! Верице, почивај у миру.

- Земља је изгубила великог човека, борца за правду и бољу Србију. Када се сетим колико је само оспоравана, нападана и омаловажавана. Да ли смо је ми заслуживали? Нисмо. Надам се да ће почивати у миру а ако ова земља буде имала будућности, она ће бити слављена као борац за ту будућност.

- Једна изузетна особа, храбра, непоколебљива у борби против криминала и корупције, али и без имало подршке. Да је поживела и да нам је она била премијерка, од ове земље би можда и нешто било. Надам се да њене колеге неће одустати да прозивају криминалце у овој земљи, а нарочито у влади и партијама и да ће се неко у правосуђу пробудити и покренути макар један судски поступак на основу истраживања које је спровела Верица са својим колегама. Надам се да се Верица Бараћ није узалуд борила. Велика штета!

- Тужан дан за Србију. Верица Бараћ је својим поштењем, неустрашивошћу и упорношћу уливала наду да ће се нешто променити. Њена смрт је ненадокнадив губитак за Србију. Нека јој је лака земља и вечна слава!

- Тужно за Србију. Нека је вечна слава и хвала овој храброј жени која је у земљи где већина трпи ударце погнуте главе знала да говори истину и за то се борила да последњег даха. Напредне и светле идеје не умиру и зато чувајући успомену на гђу Бараћ и ми се као грађани морамо освестити и спрецити да читаво српско друство даље тоне у мртвило, корупцију и безнађе.

- Тужан дан за Србију. Нека Вам је лака земља, хероино Србије!

- Ово је стварно језива вест! Србијо, плачи за собом...

- Немерљив губитак за све. Била си путоказ и инспирација свима који су веровали да је у Србији могућ нормалан живот. Хвала ти Верице за све што си учинила.

- Ненадокнадив губитак. Људина. Мера за доследност. Алави властодршци, заставе на пола копља. Ућутите!!! Тишина! Умрла је нада.

- Јако ме је растужила ова вест. Била је светао пример свега онога што је у нашој земљи добро. Редак је пример овако великих људи код нас. Данас смо изгубили много. Нека јој је вечна слава и нека се никад не заборави њен рад.

- Тужан сам. Саучешће свима који су је разумели.

- Страшно, страшно ми је жао. Гопспођа Бараћ се истрошила да би свима било боље. Да ли сви борци за демократију, истину и правду морају да буду слављени тек после смрти? Нека јој је вечна слава и нека се њено дело помиње као опомена онима који мисле да су недодирљиви.

- Потресла ме је смрт ове изузетне личности. Сви ћемо осетити ненадокнадив губитак особе које је својом изузетношћу и енергијом пленила. Питам се да ли после ње постоји неко у Србији ко ће се борити против корупције као што се она борила. Жалосно је да сада могу да одахну сви тајкуни које је стално прозивала, зато немојмо дозволити да њен досадашњи рад пропадне, немојмо дозволити тајкунима и корумпираним функционерима да се извуку.

- Најискреније саучешће породици. Она је била једана од оних који су уливали веру у будућност и снагу да се може и боље и лепше. Нажалост, постоје битке које и највећи борци изгубе. Нека јој је вечна слава.

- Штета. Губитак за истину и правду у овој земљи.

- КО ЋЕ САДА ГОВОРИТИ ИСТИНУ ???

- Ко ће нам сада рећи праву истину Србије. Нека јој је вечна слава и хвала јој.

- Гледам у лице ове храбре жене, читам њене изјаве, њен глас ми одзвања у глави...сећам се, кад сам је слушао, зрачио сам неким оптимизмом, мислио сам, није све изгубљено...а онда се сетим оних који су остали међ’ нама, наше наде на следећим изборима, после чијих изјава ми је мука по неколико дана...кад видим ко нас води, а где нас води то само Бог зна...Верице, почивај у миру. Нећемо те заборавити.

- Почивај у миру. У овом тешком моменту сетих се оне ,,Ко последњи оде (из Србије) нека угаси светло”. Мислим да је неко данас угасио светло…

- Верице, хвала за све.


Упозорење:

Веб портал 'Савет за борбу против корупције' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Веб портала 'Савет за порбу против корупције'.

captcha image
Reload Captcha Image...