Девенпорт: Отварање поглавља 23 и 24 почетком 2016.

30. септембар 2015

Извор: EurActiv

Фото: Shutterstock.comШеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је 29. септембра да је реално очекивати да се поглавља 23 и 24 у преговорима о чланству Србије у Унији отворе почетком наредне године, пошто акционе планове за та поглавља размотре и чланице ЕУ. Он је додао да не очекује бурну дебату међу чланицама ЕУ о тим плановима али да се могу очекивати додатна питања чланица Србији. Акциони планови за та два поглавља биће достављени чланицама пошто их усвоји Влада Србије након што је Европска комисија дала позитивно мишљење о тим плановима.

,,Зависи пре свега од земаља чланица ЕУ али мислим да је потпуно реално сада да причамо о отварању на почетку следеће године”, рекао је Девенпорт новинарима у Београду.

Он је рекао да се сада чека да Влада Србије усвоји акционе планове за поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе, основна права, безбедност, миграције и друго, како би их затим Европска комисија, која је ранија дала позитивно мишљење о њима, доставила чланицама ЕУ.

,,Не очекујем бурну дебату међу земљама чланицама ЕУ. Мислим да је то такође доста транспарентан процес”, рекао је Девенпорт.

Он је навео да су чланице ЕУ већ упознате са садржајем акционих планова за поглавља 23 и 24 с обзиром да су већ дуго доступни на сајтовима Владе Србије, и истакао да очекује садржајну дискусију чланица ЕУ о тим плановима.

,,Очекујем наравно и додатна питања земаља чланица, видећемо како ће то да изгледа”, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Бацкгроунд

Преговори о приступању Србије ЕУ званично су почели 21. јануара 2014. у Бриселу одржавањем међувладине конференције.

Претходно је на јесен 2013. почео скрининг, односно анализа усклађености српског законодавства са европским. У преговорима Србије и ЕУ скрининг је почео у септембру 2013. анализом усклађености у поглављу 23 - правосуђе и основна права, и 24 - правда, слобода и безбедност, а завршен је у марту 2015. скринингом у поглавља 33 о буџетским и финансијским питањима.

Поглавља 23 и 24 би требало да буду отворена међу првима и да остану отворена до пред крај сам преговора, а од напретка у њима зависиће и напредак у преговорима уопште.

Подсетио је да акциони планови представљају оквир за примену реформи након отварања поглавља.

На акционим плановима за поглавља 23 и 24 радило се више од годину дана, а Комисија је прихватила трећу верзију плана за поглавље 24 и допуњену трећу верзију плана за поглавље 23.

Европски званичници оцењују да су ти планови сада у већој мери резултат јавних консултација, док су организације цивилног друштва углавном задовољне методологијом израде плана али наводе и да нема усаглашене праксе и предвидљивости када је реч о њиховом укључивању.

Како се истиче, акциони планови доносе велике промене, од већих надлежности Савета и Агенције за борбу против корупције до веће транспарентности рада и финансија политичких партија у поглављу 23.

Као изазов се намеће деполитизација уопште у Србији, као и питање будуће правосудне и полицијске сарадње, промену начина контроле административне линије и сарадњу у области миграција када је реч о Косову, што је сада пребачено у поглавље 35.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио да је последња верзија Акционог плана за поглавље 23 знатно испод потребног и очекиваног нивоа. Шабић је казао да ни тим планом нису предвиђени акциони планови за стратегије које су донете пре пет и више година.Он је 28. септембра оценио да је индикативно то што Србија неће међу првим поглављима у преговорима за чланство у ЕУи отворити поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права.

Поглавље 35 о односима са Косовом и поглавље 32 о финансијском надзору би требало да се прва отворе у преговорима, што се очекује до краја године.

Ту могућност је потврдио и Девенпорт 29. септембра, подсетивши на став европског комесара задуженог за проширење Јоханеса Хана да је отварање поглавља 35 и 32 могуће и да се залаже да то буде до краја ове године.

Шеф Делегације ЕУ у Србији је подсетио и да су слична мишљења изнели и представници земаља чланица, као и да је Европска комисија пре годину дана препоручила да се отвори поглавље 32 о финансијском надзору.

Додао је да су четири споразума која си постигнути у дијалогу с Приштином 25. августа у циљу примене Бриселског споразума, ,,кључан тренутак у имплементацији” у дијалогу и оценио да су то кораци у добром правцу у оквиру припреме извештаја о скринингу за поглавље 35 које се односи на Косово.

Девенпорт је поновио да ће отварање поглавље зависити од чланица ЕУ а да је он веома оптимистичан и што се тиче отварања тог поглавља.


Упозорење:

Веб портал 'Савет за борбу против корупције' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Веб портала 'Савет за порбу против корупције'.

captcha image
Reload Captcha Image...