ИЗВЕШТАЈ ТУЖИЛАШТВА - Шта је са истрагама о 24 спорне приватизације?

01. септембар 2016

Извор: Блиц Аутор: Сузана ЛакићОткако је полиција пре три године завршила истрагу о “чувене” 24 спорне приватизације, донете су две ослобађајуће пресуде, једна осуђујућа, а утврђено је да чак у 11 случајева није било кривичног дела.

“Блиц” је имао увид у извештај Републичког тужилаштва, у ком се сумирају резултати истрага и судских процеса који су вођени и који се и даље воде у случајевима спорних приватизација. Актуелне власти најавиле су да ће расветлити све приватизације од 2001. а чију легалност је довео у питање Савет за борбу против корупције. Процењује се да је кроз њих Србија оштећена за око осам милијарди евра.


Ветеринарски завод

Спорно: Овај завод купио је конзорцијум “Банкома” и “Зекстре”, власника Драгана Ђурића. Фирма “Банком” није имала одлуку оснивача пре подношења понуде, па су правни заступници запослених тврдили да та фирма практично није постојала. Рад тендерске комисије оцењивао је Врховни суд и два пута поништио решења тендерске комисије. Упркос томе, Агенција за приватизацију је проценила да је понуда конзорцијума исправна.
Резултати истраге: Подигнута је оптужница против једног одговорног лица због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица. У току је поступак потврђивања оптужнице пред Вишим судом у Београду, а суд је наложио да се истрага допуни.


Спречавање продаје пословног простора бившег ЗОП-а 
и Национална штедионица

Спорно: Сумња се да је тадашњи гувернер Млађан Динкић омогућио Националној штедионици, банци коју контролишу Вук Хамовић и Војин Лазаревић, да бесплатно користи опрему и пословни простор бившег ЗОП-а и доделио јој је без конкурса исплату великог дела старе девизне штедње. НБЈ је пропустила да утврди да повезана лица стичу контролни пакета акција Националне штедионице, као и да је у једном дану знатан износ девизних средстава направио круг између Беча, Москве и Београда на основу фиктивног посла и да су на крају од те трансакције купљене акције банке.
Резултати истраге: Од краја 2014. траје истрага против бившег гувернера НБЈ због кривичног дела злоупотребе службеног положаја.


Извоз шећера у земље EУ


Спорно: Савет за борбу против корупције тврдио је да је у Србију из ЕУ увезен јефтинији шећер по преференцијалним ценама, да је препакиван као скупљи, домаћи шећер од шећерне репе, а потом извезен у ЕУ. Због тога је ЕУ Србији увела тромесечну суспензију на извоз шећера.
Резултати истраге: Окружно тужилаштво у Новом Саду одустало од кривичног гоњења власника привредног субјекта, због кривичног дела злоупотребе службеног положаја, док је против једног генералног директора подигнута оптужница. Основни суд у Новом Саду је донео ослобађајућу пресуду због кривичног дела злоупотреба овлашћења у привреди. Основно јавно тужилаштво одустало од кривичног гоњења власника и директора фирме за дело фалсификовања службене истраге. Окружни суд у Чачку донео ослобађајућу пресуду против директора једног привредног субјекта због злоупотребе овлашћења у привреди.


Стечај Сартида


Спорно: “Сартид” је продат непосредном погодбом за 23 милиона евра „Ју-Ес стилу”, док су дугови који су се процењивали на 1,7 милијарди долара (по оцени Савета за борбу против корупције) пренети на државу. Америчка компанија „Ју-Ес стил” је на тај начин добила комплетну нову и стару железару, три ливнице, фабрику белих лимова, смедеревску луку, слободну царинску зону у Смедереву, фабрику креча у Кучеву, као и низ других некретнина.
Резултати истраге: У току је истрага против председника и судије Трговинског суда, бившег помоћника генералног секретара Владе Србије и стечајног управника, све због кривичног дела злоупотребе службеног положаја.


Југоремедија


Спорно: Ово предузеће је на аукцији купио Јовица Стојановић Нини, иако је у том тренутку био на Интерполовој потерници. Уследила је вишегодишња борба радника за раскид приватизације, а када је раскинута, предузеће су преузели мали акционари. Продаја 42 одсто акција „Југоремедије” је једини познат случај у ком је Агенција искористила законско овлашћење да прода акције на аукцији, заобилазећи берзу.
Резултати истраге: Пре три године подигнуте су оптужнице против председника Управног одбора, два директора привредних друштава и једног помоћника директора привредног друштва због кривичног дела злоупотреба службеног положаја. У току је главни претрес.


Мобтел и МОБИ 63

Спорно: Савет за борбу против корупције је закључио да је компанија “Мобтел” основана уз озбиљно кршење закона, да је пословала у привилегованим условима услед блиске везе с влашћу. Спорно је и како је Влада ненадлежно одузела фреквенцију и предузеће од првих власника, породице Карић, па формирала „Моби 63”, а затим га продала норвешком „Теленору”.
Резултати истраге: У случају “Мобтела” у току је истрага против 10 особа - заменика директора и девет одговорних лица због кривичног дела злоупотреба службеног положаја. Судија је донео одлуку да Тужилаштво за организовани криминал допуни истрагу. У случају “Моби 63” у току је предистражни поступак.


Концесија за аутопут Хоргош - Пожега


Спорно: Уговор о концесији је склопила техничка влада, а раскинут је због додатног условљавања концесионара, који је од државе тражио да преузме гаранције да ће годишњи промет бити бар 200 милиона евра, да се рок градње продужи на четири године, а концесија са 25 на 30 година. Влада Србије добила је спор против “Алпина-Пора” за наплату банкарских гаранција од десет милиона евра због неиспуњавања обавеза из уговора, али је “Алпина” отишла у стечај с обавезама од 2,6 милијарди евра.
Резултати истраге: Нема основа за покретање кривичног поступка.


Керамика из Кањиже


Спорно: Полиција је шест пута опструисала спровођење судске одлуке и увођење већинских власника и легалних органа „Керамике” у предузеће, због чега се годину дана одржавало незаконито стање.
Резултати истраге: Тужилаштво је донело одлуку да нема основе за покретање кривичног поступка.


Ц маркет

Спорно: Једна од најспорнијих ситуација је била да се без потписивања проспекта фирме од генералног директора фирма не може појавити на берзи, а тадашњи директор Слободан Радуловић обилато је користио ту законску могућност, па се реално није знало колико фирма заиста вреди. На крају су бизнисмени Милан Беко и Мирослав Мишковић купили 75 одсто акција „Ц маркета” за око 53 милиона долара. Бивши мали власници „Ц маркета” су тврдили да су њихове акције 2001. процењене на 133.000 динара, а откупљене су по цени од 25.800.
Резултати истраге: Нема основа за покретање кривичног поступка.


Лука Београд


Спорно: Акционари ове фирме тврдили су да су због погрешно урађене процене вредности капитала „Луке” продали своје акције по девет евра уместо за 22,18 евра по једној деоници. Они су наводили да су оштећени за укупно 71,5 милиона евра, а држава за око 49,4 милиона динара. Резултати истраге: Потврђена оптужница против бившег министра привреде, директора Агенције за приватизацију, Центра за тржиште капитала при Агенцији, Акцијског фонда и Сектора за анализу, припрему и организацију продаје при Акцијском фонду због кривичног дела злоупотреба службеног положаја. Потврђена је оптужница и против генералног директора и финансијског директора Луке због кривичног дела одговорног лица.


Шинвоз


Спорно: Агенција за приватизацију је три године омогућавала купцу да кршењем закона и уговора намерно води фирму у стечај, иако јој је било познато да Небојша Ивковић није извршио инвестициону обавезу из уговора у купопродаји капитала. Тек после уласка у стечај, Агенција је 31. јануара 2008. године раскинула уговор. Резултати истраге: Подигнута оптужница против директора Акционарског друштва због кривичних дела злоупотреба овлашћења у привреди и проузроковања стечаја. Поступак завршен ослобађајућом пресудом.


Трудбеник градња


Спорно: То предузећа купила је фирма „Монтера”, која је било у власништву Драгана Копчалића, некадашњег председника београдског одбора ДС. Савет је указивао на пропусте Агенције за приватизацију и Министарства економије у контроли извршења уговора о продаји. Контрола Агенције потврдила је наводе Савета, али је Агенција одбила да раскине уговор.
Резултати истраге: Нема основа за покретање кривичног поступка.


ИП Просвета


Спорно: Савет је утврдио да купац фирма “Медиа” не само да није извршио уговорне обавезе за које му је Агенција за приватизацију оставила више накнадних рокова него што је законом предвиђено, већ је у међувремену продао део имовине „Просвете” и новац задржао за себе. Агенција није предузела никакве кораке против купца. Резултати истраге: Након извршеног економско-финансијског вештачења и допуне, предмет је уступљен Вишем јавном тужилаштву у Београду које разматра прикупљену документацију и налазе вештака.


Застава електро

Спорно: Агенција за приватизацију направила пропусте приликом контроле извршења уговора о приватизацији који је закључен с Ранком Дејановићем, супругом министарке Славице Ђукић-Дејановић. Поред наводног кршења уговора у делу који се односи на обавезно инвестирање, документација указује и на ненаменско трошење средстава која је „Застави електро” одобрио Фонд за развој. 
Резултати истраге: Виши суд у Крагујевцу води поступак против сувласника, председника и члана Управног одбора, генералног директора и директора, као и директора другог правног лица због кривичног дела злоупотреба службеног положаја. По завршетку истраге списи су достављени Вишем јавном тужилаштву у Крагујевцу, које ће донети одлуку.Технохемија


Спорно: Агенција за приватизацију је раскинула купопродајни уговор с купцем „Технохемије” и поред тога што је испунио све уговорне обавезе, измирио пет и по од укупно шест рата и инвестирао 60 милиона динара, што је двоструко више него што је уговором било предвиђено. Упркос томе Агенција је уговор раскинула. Савет је указао да се већи део некретнина „Технохемије” налази на локацији обухваћеној променама урбанистичког плана којима је промењена намена дела земљишта у Луци Београд.
Резултати истраге: Подигнута оптужница против директора Агенције за приватизацију, руководиоца Одељења правних послова за заступање Агенције и директора Центра за правне послове Агенције због кривично дела злоупотреба службеног положаја.


Срболек


Спорно: Комисија за хартије од вредности је утврдила да су предузећа Јовице Стефановића Нинија преузела контролу над “Срболеком”, иако нису дала понуду за преузимање акција и наложила му да прода акције или да поднесе понуду. Стефановић је формално извршио овај налог, али је задржао фактичку контролу над „Срболеком”. Резултати истраге: У току је предистражни поступак.


Нуба


Спорно: Издавање дозволе за изградњу оптичког кабла предузећу „Нуба инвест” од Министарства животне средине и просторног планирања обављено је, како се тврди, у незаконитој процедури супротно одредбама закона. Изостало је организовање поступка јавног надметања, а необично је да је тај посао пре свих других добило новоосновано предузеће које се пре овог посла није бавило телекомуникацијама, нити је имало лиценцу Ратела.
Резултати истраге: Подигнута је оптужница против тадашњег министар просторног планирања, помоћника министар и директора ЈП “Путеви Србије”. У току је главни претрес.


Дел-реал


Спорно: Предузећу “Дел-реал” признато је право својине на земљишту у државној својини без обавезе плаћања накнаде. Реч је о 16 хектара земљишта на атрактивној локацији које је овим решењем поклоњено.
Резултати истраге: Нема основе за покретање кривичног поступка.


Вечерње новости

Спорно: Сумња се на незаконит упис акционарског друштва НИП “Компанија Новости” у регистар Трговинског суда и за кршење закона у поступку преузимања акција током 2005. и 2006. године. Савет тврди да последице тих незаконитости до данас нису отклоњене.
Резултати истраге: У току је предистражни поступак.


Азотара

Спорно: Продата је за 13,1 милион евра конзорцијуму који чине литванске фирме “Арви” и “Санитекс” и београдски “Универзал холдинг”. Власнички конзорцијум је размонтирао погон “Карбамид 2”, највреднији део фабрике, и продао га руској компанији за 32,5 милиона евра. То је учињено без сагласности Агенције за приватизацију, упркос томе што је уговором прописано да се може продати само пет одсто вредности фирме. 
Резултати истраге: Подигнуте три оптужнице против 49 особа, и то министра због кривичног дела злоупотребе службеног положаја, као и директора, помоћника директора, финансијских директора, саветника, чланова УО и других због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица. У току је главни претрес.