Трећи позив за Дневник – неправда по закону

30. септембар 2015

Извор:EurActiv

Фото: БетаРасписивање трећег позива за продају новосадског Дневника у јавности је одјекнуло као преседан, будући да се подразумевало да ће медији који не буду продати у другом кругу бити понуђени запосленима, што је последњи покушај приватизације пре гашења. У Агенцији за приватизацију, међутим, кажу да број позива није ограничен законом и да исти прописи важе за све. Директор Дневника сматра да ово неће утицати на друге медије да затраже трећи позив, али се не слаже директор Радио Сечња, који није продат у другом покушају. Рок за продају истиче последњег дана октобра, па је питање за колико медија би и било времена за трећи покушај продаје.

Прва два позива за Дневник проглашена су неуспешним 3. августа и 17. септембра јер на позиве није стигла ниједна пријава. У трећем позиву расписаном 25. септембра цена је 2,5 милиона евра, што је три пута мање од почетне у првом позиву

,,Како Законом о приватизацији број јавних позива није ограничен, Агенција за приватизацију је објавила и трећи јавни позив за Дневник АД, Нови Сад”, наводи се у одговорима Агенције о трећем јавном позиву за Дневник, уз подсећање да је Законом о медијима предвиђено да се јавни позив за продају мора објавити до 1. јула 2015. и да продаја може трајати до 31. октобра.

На питање да ли трећи позив могу очекивати и други медији који не буду продати у прва два покушаја, у Агенцији наводе да поступају у складу са законима и одлукама Министарства привреде ,,који једнако важе за све издаваче медија у оквиру законом предвиђених рокова”.

Директор Дневника Светозар Карановић је за Удружење новинара Србије (УНС) оценио је да овај случај неће утицати на друге медије да затраже да се и њима омогући да шансу потраже у трећем кругу продаје.

,,Борили смо се за трећи круг и тражили од Агенције за приватизацију, Министарства културе и Министарства привреде да нам то омогуће. Тачно је да је ово специфичан случај јер се Законом не предвиђа трећи круг, али се ни не забрањује. Сматрам да је цена и даље висока узимајући у обзир велике дугове које имамо, али се надам да ћемо добити новог власника”, рекао је он.

Навео је да су дугови овог медија високих, али и да има капитал, као и да има неколико заинтересованих за преузимање који су откупили приватизациону документацију и могу да конкуришу у трећем кругу.

,,Мислим да држава није хтела запосленима да препусти ни капитал ни дугове које имамо јер су више од милион евра”, навео је он.

,,Уосталом, зашто држава не би узела новац од продаје кад то и даље може. Сматрам да овај потез неће утицати на остале медије да поступе као и ми тражећи трећи круг јер немају неки значајан цапитал”, казао је директор Дневника.

Преседан = неправда

Овај преседан отворио је питање да ли су други медији у неравноправном положају ако не добију и они прилику да провере да ли трећа понуда, са додатним снижавањем цене, може донети купца.

УНС преноси изјаву директора Радио Сечња, који такође није продат у другом кругу и сматра да, уколико Дневник може да иде у други круг то треба омогућити и другим медијима.

,,Наравно да ћемо захтевати трећи круг јер нико не сме да буде привилегован, а сигуран сам да ће и остали медији исто реаговати. Уколико будемо стављени у неравноправан положај, то ће бити кршење елементарних, правних и медијских норми”, навео је директор тог радија Братислав Шуловић.

Проблем је што, чак и да се ова могућност одобри другим медијима, неће сви имати времена за то, јер крајњи рок за продају истиче 31. октобра.

Након истека рока једино што медије може да избави од гашења је пренос акција запосленима, а и с тим поступком је било проблема пошто је Агенција у случају РТВ Врања акције поделила запосленима који нису искористили то право у претходном преносу акција јавних предузећа ргађанима Србије, и то само у максималном износу предвиђеном Законом о приватизацији, па је већина акција ипак остала у Акцијском фонду. Министарство културе затражило је од Агенције да поштује Закон о јавном информисању и медијима, по којем све акције припадају запосленима.

Према подацима УНС-а, пренос акција требало би да се спроведе и у случају РТВ Бор, ТВ Прешево и ТВ Смедерево, док су се услови стекли и у Радио Зрењанину за који није расписан позив.

Директор Радио Сечња рекао је за лист Данас да нико ни од садашњих и од бивших запослених нема право на акције, па више нема простора за покушаје продаје. Према његовим речима, нико од девет запослених није узео отпремнину.

Власника добио и 24. медиј

Јавна надметања се нстављају, па је Информативни центар Бачки Петровац, у оквиру којег послује Радио Петровец, добио новог власника у другом кругу 28. септембра.

Радио Петровец је према писању УНС-а купила фирма Агроплод из Гложана која је у власништву Јармиле Бохуш, супруге покрајинског посланика демократске странке Јана Бохуша. Цена је била 4.336 евра, што је 50% процењене вредности капитала.

Радио Петровец информише претежно на словачком језику, има петоро запослених и нико није узео отпремнину, наводи УНС.

Број медија који су добили власнике порастао је на 24, од чега је проглашени купац за њих осам бизнисмен из Крушевца Радоица Милосављевић.

Уговори су потисани за четири медија.


Упозорење:

Веб портал 'Савет за борбу против корупције' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Веб портала 'Савет за порбу против корупције'.

captcha image
Reload Captcha Image...