Брисел тражи хитну ревизију спорних приватизација

03. април 2012

Извор: Данас

Аутор: Б:Цвејић-М.Митровић

Радници Југоремедије
Београд - Европски парламент позвао је представнике власти у Србији да хитно изврше ревизију 24 случаја спорних приватизација и примера високе корупције, а посебно да провери улогу институција у предметима Сартида, Југоремедије, Мобтела, Ц маркета и АТП Војводине. Како се наводи у јуче објављеном коначном тексту Резолуцији у коју је наш лист имао увид, од српских власти тражи се да отворе и документе у вези са приватизацијом који се воде као државна тајна.

Европски парламент скреће пажњу и на многе пријављене нерегуларности, нарочито у области приватизације и јавних набавки и позива на активније ангажовање независних државних агенција да обезбеде детаљну истрагу како би починиоци били приведени правди. Када је реч о борби против корупције и организованог криминала, ЕП поздравља усвајање закона и прописа у овој области у Србији, али истовремено изражава забринутост због недостатка њихове примене и утицаја власти на рад независних институција и медија. С друге стране, у Резолуцији је похваљен рад независних регулаторних тела, нарочито Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја. „Позива се власт и да обезбеди несметан рад Државне ревизорске институције, Комисије за заштиту конкуренције, Управе за јавне набавке, као и Комисије за заштиту права понуђача, адекватним финансијским и административним капацитетима“, истакнуто је у овом документу.

Између осталог, препоручује се и да фондови ЕУ у Србији буду „директно доступни и саветима националних мањина и организацијама цивилног друштва, као подршка ЕУ за развој реформи у земљи“.

„Иако је Србија усвојила основна права радника, конвенције Међународне организације рада и ревидирала Европску социјалну повељу, истиче се да је право на синдикално организовање и даље ограничено упркос законским гаранцијама. ЕП је забринут што је социјални дијалог још увек слаб и позива да се предузму одређени кораци како би се ојачао Социјално-економски савет“, наводи ЕП у Резолуцији.

Европски парламент истиче и да је неопходна истинска владавина права у земљи како би се привукле иностране инвестиције и створили услови за бржу транзицију у економији отварањем тржишта и успостављањем бољег пословног окружења. Како се још додаје, парламентарни и локални избори 6. маја морају бити фер и транспарентни због чега је потребно што пре комплетирати коначни бирачки списак.

Осврћући се на изборе на Косову, ЕП захтева од српских власти да не организују локалне изборе на северу Косова, јер би то било противно Резолуцији 1244. Додаје се, такође, и да укидање паралелних структура на Косову треба да буде кључна тачка свеукупне сарадње.

У Резолуцији се поздравља и усвајање Закона о финансирању политичких активности „што је основни корак за транспарентност политичког система“ и позивају се власти у Србији да те прописе адекватно примењују. Поздрављен је и напредак у реформи државне администрације, али се подвлачи да су и даље неопходни напори како би се обезбедио „пуни професионализам и независност од политичког утицаја“.

У Резолуцији ЕП наводи се да се подржава наставак примене безвизног режима Србије са ЕУ, али и забринутост због све већег броја тражиоца азила из Србије у појединим земљама ЕУ. „Србија све више постаје држава прималац тражиоца азила, отуд је неопходно ефикасније управљање захтевима за азил“, напомиње се у документу.

Поглавље 23

Када током јуна почну разговори са Србијом, Црном Гором и Македонијом о утврђивању датума за почетак преговора о приступању ЕУ, према новој стратегији о проширењу прво ће бити отворена поглавља 23 и 24 која се односе на борбу против организованог криминала и корупције, али и реформе правосуђа и независности регулаторних тела. „Те тачке ће у овом случају прве бити отворене и последње затворене“ саопштавају из Брисела. Практично, то значи да ће Србија морати да отвори документа у случајевима на које је указивао Савет за борбу против корупције, и да покаже неки резултат у истрази о спорним случајевима.

Спорне приватизације

Сем пет највећих предмета у којима ЕП сумња да постоји висока корупција, списак осталих 19 компанија никада није био познат јавности. Из посредних извора, сазнаје се да је реч о продаји Ветеринарског завода Земун, Керамике из Кањиже, Заставе електро, Технохемије, Срболека, али и Луке Београд, Новости, Шинвоза, Трудбеник градње, Просвете и Азотаре Панчево. Спекулише се да су спорне и продаја пословног простора бившег Завода за обрачун и плаћања Националној штедионици, концесија за аутопут Хоргош-Пожега, као и постављање оптичких каблова кроз Србију, које је поверено предузећу Нуба инвест.


Упозорење:

Веб портал 'Савет за борбу против корупције' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Веб портала 'Савет за порбу против корупције'.

captcha image
Reload Captcha Image...