Odgovor Saveta za borbu protiv korupcije na molbu Predsednice Vlade, Ane Brnabić

28. septembar 2020


Povodom izjave Predsednice Vlade, gospođe Brnabić, date televiziji Pink i prenesene na Dnevniku N1, gde Predsednica Vlade navodi da je potpredsedniku Saveta za borbu protiv korupcije rekla da ispita njen odnos i odnos njenog brata u firmi „Aseco“, potpredsednik Saveta je odgovorio da za to nema potrebe. Ovo se dogodilo pre više od godinu dana i tada je rečeno da ovaj odnos spada u domen sukoba interesa, a da je za utvrđivanje sukoba interesa prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije (danas Agenciji za sprečavanju korupcije) samo Agencija nadležna da utvrdi sukob interesa i preduzme zakonom propisane radnje za njegovo razrešenje, a ne Savet. Nema svrhe da Savet analizira poslovanje firme jer sukob interesa se utvrđuje ne na osnovu prometa već na osnovu odnosa lica za koje se sumnja da su povezana lica. U slučaju da Savet taj odnos i okarakteriše kao sukob interesa, to ne bi imalo bilo kakav značaj ni posledice ukoliko taj odnos ne utvrdi Agencija. Savet za utvrđivanje sukoba interesa jednostavno nije nadležan.

Na molbu Predsednice Vlade Republike Srbije da Savet za borbu protiv korupcije Republike Srbije iznese dokaze da je gospodin Andrej Vučić vlasnik zemljišta u Vojvodini, Savet naglašava da to nikada nije izjavio i da nikada nije naveo da poseduje bilo kakve dokaze o tome. To isto nije učinila ni gospođa Vasilić, član Saveta. Za izjave građana koji se obraćaju Savetu, Savet nije odgovoran niti obavezan da ih proverava niti za to ima kapacitete. Savet svoje izveštaje temelji isključivo na zvaničnim dokumentima i podacima. U svojim izveštajima Savet se nije bavio gospodinom Andrejem Vučićem niti je o njemu prikupljao podatke u svom dosadašnjem radu. Savet je „Izveštaj o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u javnoj svojini republike Srbije” objavio 10.01.2018., a „Izveštaj o konverziji i raspolaganju građevinskim zemljištem u Republici Srbiji” 09.01.2018.

Da postoji problem sa pribavljanjem zvaničnih dokumenata Savet tvrdi već proteklih 15 godina o čemu svedoče godišnji izveštaji Poverenika, kao i više od 100 obraćanja Saveta Povereniku. I pored intervencije Poverenika Savet nije u stanju da pribavi tražene i neophodne podatke za dopunu Izveštaja o zemljištu jer ni jedan član Saveta ne poseduje bezbednosni sertifikat od strane Kancelarije za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka.