Saopštenje Saveta povodom intervuja potpredsednika prof. dr Miroslava Milićevića objavljenog u Novom magazinu

22. avgust 2019

Povodom izdanja nedeljnika Novi magazin od 22.08.2019. godine, u kojem je objavljen intervju sa prof. dr Miroslavom Milićevićem, potpredsednikom Saveta, i ispod njegove fotografije na naslovnoj strani objavljen naslov: “Srbija pod naprednjacima nazadovala” Savet izjavljuje sledeće:

Savet se ne bavi politikom, niti političkim opcijama već isključivo sistemskom, visoko naponskom, korupcijom i organizovanim kriminalom i daje preporuke kako da se uočeni problemi reše. Savet uvek naglašava da je korupcija lični čin i da zanimanja nisu koruptivna već pojedinci.

U navedenom intervjuu nisu spominjane niti komentarisane političke opcije već je razgovarano o korupciji i borbi protiv korupcije u proteklih dvadeset godina u Srbiji. Savet naglašava da članovi Saveta ne mogu biti članovi partija, imati političke afilijacije niti agende.

Procene o stanju korupcije u nekoj zemlji, između ostalog, daje Indeks Percepcije Korupcije (CPI) koji objavljuje međunarodna respektabilna organizacija Transparency international, i koji je prezentovan u Srbiji više puta. Indeks vladavine prava (Rule of Law Index) objavljuje međunarodna organizacija World Justice Project. Ovi indeksi su međunarodno priznati.

Smatramo da je neprofesionalno iz teksta, u kojem se uopšte ne spominju političke opcije, izvlačiti gore navedeni naslov i koji, kao i komentari novinara, predstavljaju njegov lični stav.