Šabić: Akcioni plan za Poglavlje 23 ispod očekivanog

27. septembar 2015

Izvor: Blic

Autor: Emil Čonkić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je i poslednja verzija Akcionog plana za poglavlje 23, kad je reč o oblastima slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti, značajno ispod potrebnog i očekivanog nivoa.

Foto: Rodoljub Šabić

Poverenik navodi da planirani izdaci za unapređenje stanja u oblastima u kojima on deluje nisu utvrđeni na njegov predlog ni usaglašavani s njim, da ne stoji iza njih, te da naprotiv, smatra da su većim delom neracionalni i nepotrebni.

Šabić u saopštenju navodi da je dobro što se odustalo od ideje da se potroši 320.000 evra za analizu unapređenja kadrovskih resursa poverenika, ali dodaje i da je znatno manji iznos koji je planiran za tu potrebu, 8.600 evra, takođe, nepotrebno trošenje novca.

Poverenik je tu analizu odavno uradio i ona ima svoj izraz u Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta u Službi poverenika, na koji je svojevremeno saglasnost dala i Skupština Srbije.

,,Da je taj Pravilnik realizovan, umesto što je institucija Poverenika u kontinuitetu ograničavana, danas ne bi ni bilo potrebe da razgovaramo o ovoj temi”, navodi Šabić.

On je naveo i da je planirana potrošnja skoro 130.000 evra za izradu izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nepotrebna jer, navodi, odavno postoje seriozno pripremljeni predlozi oba zakona, prvog od 2012. godine, a drugog od prošle godine.

,,Ako se smatralo da nešto u njima treba promeniti, popraviti, izostaviti bilo je više nego dovoljno vremena da se to uradi, uz potrošnju mnogo manje novca”, navodi Poverenik.

Šabić je naveo da je planirano 880.000 evra za "zapošljavanje u Službi poverenika" i upitao na osnovu kog zakona se Ministarstvo pravde upušta u utvrđivanje kadrovskih potreba i u dinamiku zapošljavanja u nezavisnom organu.

,,Koliko je, budući da se od planiranog iznosa potrošnja najvećeg, lavovskog dela za zapošljavanje planira tek kroz tri ili četiri godine, ovakvo planiranje zaista ozbiljno? Zar to, i na prvi pogled, ne izaziva skepsu u pogledu realnosti”, upitao je Šabić.

On je upitao i čime se može objasniti to da u istoj verziji istog Akcionog plana na drugom mestu, takođe u vezi sa zapošljavanjem u Službi poverenika stoji da je iznos nepoznat.

Šabić je dodao i da je neshvatljiva činjenica da ni ova verzija Akcionog plana za Poglavlje 23 uopšte ne pominje usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije zaštite podataka o ličnosti, sa kojim Vlada Srbije kasni pet godina, a bez čijeg usvajanja i sprovođenja, navodi poverenik, nije realno očekivati bilo kakav ozbiljan pomak u ovoj oblasti.

Evropska komisija usvojila je Nacrt akcionog plana za poglavlje 23, koje je jedno od najbitnijih poglavlja u pristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.


Upozorenje:

Web portal 'Savet za porbu protiv korupcije' ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web portala 'Savet za porbu protiv korupcije'.

captcha image
Reload Captcha Image...