Devenport optimista u pogledu otvaranja prvih poglavlja

27. septembar 2015

Izvor: EurActiv

Foto: BetaŠef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je 24. septembra da je povoljan trenutak za napredak Srbije u procesu pristupanja EU i da su veći izgledi nego pre godinu dana da se članice dogovore o tome da otvore prvo poglavlje u pregovorima o njenom članstvu u Uniji. Svoj optimizam temelji na napretku koji je Beograd ostvario u dijalogu sa Prištinom u avgustu, ali i opredeljenju Srbije da se rukovodi evropskim vrednostima u izbegličkoj krizi. Atmosfera u Briselu u vezi sa napretkom Srbije je, kako je istakao, vrlo pozitivna, a pozitivne poruke se mogu čuti i od članica EU, uključujući Nemačku.

Devenport je na predstavljanju dopunjenog izdanja publikacije ,,Pregovaračka poglavlja - 35 koraka ka Evropskoj uniji” ocenio da su sada, nakon napretka u dijalogu s Prištinom, veći izgledi da se članice EU dogovore da se otvori prvo poglavlje u pregovoru o članstvu Srbije u EU.

,,Sada smo u položaju da pratimo primenu jednog od ključnih kriterijuma a to je primena Briselskog sporazum iz 2013, i zemlje članice će sada moći da budu u položaju da se slože oko otvaranja prvih poglavlja, na čemu Evropska komisija insistira već neko vreme”, istakao je on.

Evropska komisija je prošle godine preporučila otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom ali nije bilo konsenzusa među članicama o tome da se otvori prvo poglavlje, poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, podsetio je Devenport.

,,Postoji snažna nada i očekivanje da se krećemo ka otvaranju poglavlj”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i podsetio da takve poruke stižu i od članica EU, uključujući Nemačku.

Devenport je rekao da je, iako je fokus sada na izbegličkoj krizi i sporu između Srbije i Hrvatske, više nego ranije optimista da će doći do novog zamaha u procesu pristupanja Srbije.

Dodao je da je u Briselu, koji je posetio pre dve nedelje, vrlo pozitivna atmosfera u evropskim institucijama u vezi s napretkom Srbije, kao i da se pozitivna poruka vrlo jasno mogla čuti i od poslanika Evropskog parlamenta koji su u poseti Srbiji.

Devenport je rekao da je razlog tome ne samo prekretnica u dijalogu sa Prištinom od 27. avgusta, već i to što je Srbija pokazala da je posvećena evropskim vrednostima u svom odnosu prema izbegličkoj krizi.

,,To je svuda primećeno i shvaćeno vrlo pozitivno”, rekao je on i dodao da je dobar trenutak da Srbija napravi novi korak u integracijama.

Devenport je nakon skupa izrazio i očekivanje da će evropski komesar Johanes Han tokom posete Beogradu 25. septembra ponoviti posvećenost tome da se prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom otvore pre kraja ove godine.

,,Uveren sam da će ponoviti posvećenost Evropske komisije da da ranu preporuku u procesu pristupanja i da ponovi posvećenost tome da se preporuči otvaranje prvih poglavlja pre kraja 2015. godine”, rekao je Devenport novinarima.

On je rekao da će se Han, komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrima Nebojšom Stefanovićem i Aleksandrom Vulinom.

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da će u poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom, izazov biti uspostavljanje efikasnog mehanizma za praćenje primene preuzetih obaveza, s obzirom da će se realizovati na različite načine i da će se sklapati novi sporazumi.


Upozorenje:

Web portal 'Savet za porbu protiv korupcije' ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web portala 'Savet za porbu protiv korupcije'.

captcha image
Reload Captcha Image...