Potpisani prvi ugovori za prodaju medija

30. septembar 2015

Izvor: EurActiv

Foto: ShutterstockMesec dana pre isteka roka za prodaju medija u državnom vlasništvu prva četiri medija od 50 predviđenih za prodaju su i zvanično dobila vlasnike. Kako je saopštila Agencija za privatizaciju, potpisani su kupoprodajni ugovori za Radio-televiziju Inđija, televiziju Apolo iz Novog Sada i informativno propagandne centre Vladičin Han i Kula. Do sada je vlasnike pronašlo 23 medija, a još se očekuju odobrenja nadležnih organa da bi ugovori bili potpisani. O poverenju zaposlenih da će novi vlasnici doneti boljitak najbolje govori činjenica da je medije predviđene za privatizaciju napustio više nego svaki treći zaposleni, a neki mediji poput jagodinske RTV Novi put koja je kupca našla 23. septembra ostali su gotovo prazni, u ovom konkretnom slučaju sa jednim zaposlenim.

Novi vlasnici ova četiri medija prema dosadašnjim informacijama nisu preuzeli nijedan drugi medij.

Kupac RTV Inđija je Danijela Šuša iz Šida, direktorka Sremske TV.

TV Apolo iz Novog sada preuzelo je preduzeće Srbija danas, pokretač istoimenog portala koji postoji godinu dana.

Miloš Dinić, koji je preuzeo Informativni pres centar Vladičin Han, po navodima medija je vlasnik fotografske radnje Foto Čale.

IPC iz Kule biće prodat Radovanu Kovaču koji je po pisanju Novosti vlasnik firme za ćišćenje i održavanje poslovnih prostorija i veleprodaju ugostiteljske opreme Herero.

Za sve medije do sada je raspisan prvi poziv, za neke drugi, a novosadski Dnevnik je prvi medij za koji je raspisan i treći poziv. Kupce su našla 23 medija, a kupci za RTV Trstenik su odustali pa će ovaj medij ići u drugi krug.

Novi medijski oligarsi i prazne redakcije

U dosadašnjem toku privatizacije od potencijalnih kupaca najveću pažnju je privukao biznismen iz Kruševca Radoica Milosavljević, koji je pobedio na javnim nadmetanjima za osam medija, a prema saopštenju Agencije za privatizaciju od 28. septembra, zainteresovan je i za Radio Valjevo.

On nema nikakvog iskustva sa vođenjem medija, član je SPS-a i bivši zamenik gradonačelnika, a u medijima je dovođen u vezu i sa minsitrom odbrane Srbije iz SNS-a Bratislavom Gašićem. Njegova tvrdnja je da medije kupuje iz poslovnih interesa i da nema političke motivacije.

Bio je zainteresovan i za Tanjug, ali u prvom krugu ipak nije bio jedan od potencijalnih kupaca.

Među kupcima medija su i kolege, ali i osobe koje nemaju nikakve veze sa medijima, poput vlasnika firmi za čišćenje, fotografskih radnji i slično.

O nedostatku poverenja radnika medija u svetlu budućnost sa novim vlasnicima najbolje govori podatak UNS-a da je od 2.356 zaposlenih u 70-ak medija uz otpremninu otišlo 870, više nego svaki treći.

Kablovsko-distributivni centar Kopernikus, koji je kako je saopštila Agencija za privatizaciju proglašen kupcem za jagodinski RTV Novi put, ovaj medij preuzima sa samo jednim zaposlenim, od ranijih 72 radnika.

Pre potpisivanja ugovora, zeleno svetlo daju Uprava za sprečavanje novca i Regulatorno telo za elektronske medije. Kopernikus, koji se povezuje sa SNS-om, već je proglašen vlasnikom Radio Šida i Radio Raške.


Upozorenje:

Web portal 'Savet za porbu protiv korupcije' ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web portala 'Savet za porbu protiv korupcije'.

captcha image
Reload Captcha Image...