„Hipo banka“ uzima Luku „Beograd“

12. mart 2012

Izvor: Pravda

Autor:Z.Mihajlović

BEOGRAD – Austrijska „Hipo Alpe Adrija banka“ mogla bi uskoro da postane i zvanični vlasnik Luke „Beograd“, jer njen formalni gazda biznismen Milan Beko, koji je preko luksemburške firme „Vorldfin“, uz pomoć kredita „Hipo Alpe Adrija banke“, kupio to preduzeće 2005. godine, još nije vratio zajam, iako je dospeo pre tri godine. Beko je, inače, zajedno sa vlasnikom „Delte“ Miroslavom Miškovićem i suvlasnikom Luke Ivanom Veselinović planirao da gradi stambeno-poslovni prostor na zemljištu Luke, a nju ugasi. Projekat je promovisan pod nazivom „Grad na vodi“.

Luka Beograd

Uzaludna upozorenja

Olivera Božić, donedavno direktorka Luke „Beograd“, na pitanje da li je tačno da „Vorldfinu“ preti stečaj jer nije vratio austrijskoj banci kredit, rekla je da je taj kredit dospeo za naplatu 2009. godine i da nije prolongiran rok vraćanja.

- Nisam više u Luci, otišla sam u decembru prošle godine, a upravo je to jedan od razloga zašto sam to učinila. Luka ima i druge kredite kod domaćih banaka. Ne znam šta se posle dešavalo, očekivalo se da Luku preuzme „Hipo Alpe banka“. Kredit je uzeo „Vorldfin“, vlasnik Luke, a akcije Luke založene su kao garancija – objasnila je Božić.

I u Centralnom registru hartija od vrednosti upisan je zalog prvog reda nad 93,64 odsto akcija „Vorldfina“, dok se u berzanskom prospektu navodi dugoročna kreditna obaveza od 4,02 milijarde dinara. U „Hipo Alpe Adrija banci“ u Beogradu naveli su da ne mogu da komentarišu slučajeve svojih klijenata i uputili nas na centralu u Austriji.

Na nezakonitosti u privatizaciji Luke već godinama upozorava Savet za borbu protiv korupcije, na čelu sa Vericom Barać, koji je u svom izveštaju dokumentovao niz neregularnosti državnih institucija kod prodaje tog preduzeća Milanu Beku.

Savet je 2010. godine podneo i više krivičnih prijava protiv učesnika u ovoj privatizaciji, ali do danas nijedan slučaj nije procesuiran. Luka „Beograd“ spominje se i kao jedno od 24 preduzeća čija je prodaja ili privatizacija za Evropsku uniju „kontroverzna“, mada srpska vlast, koja ima ceo spisak, to krije.

Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije, kaže da ako je tačno da je „Vorldfin“ založio akcije Luke da bi dobio kredit kojim je kupio to preduzeće, i da je to stvar za kriminalnu policiju.

- To jasno pokazuje ono što smo mi od početka tvrdili: da oni nisu imali para da kupe Luku, jer je „Vorldfin“ imao kapital od 30.000 dolara, a za kredit nisu založili svoju, nego tuđu imovinu, odnosno u tom momentu to je bila državna imovina, jer je Beko kupio akcije države, kao i malih akcionara. To im je neko u državi omogućio. Ako se ustanovi da je to istina, treba da se utvrdi ko je kriv, jer sada „Hipo Alpe Adrija banka“ treba da dobije državni kapital – objašnjava Bušatlija.

Uništili poslovanje

On upozorava da su kupci Luke uništili dobar deo poslovanja tog preduzeća od javnog značaja i da je osnovna delatnost Luke, kontejnerski promet, skoro prelopovljen.

- Sada, kada se videlo da ne mogu, kao što su hteli, da manipulišu sa zemljištem počinju da propadaju i ne vraćaju kredite koje nisu garantovali svojom nego državnom imovinom, prema tome neko zbog toga u državnoj upravi mora da ode u zatvor. E sada da li vlast to može da uradi sama sebi, ne znam – ocenjuje Bušatlija.

Komentarišući ranije tvrdnje svih učesnika u ovoj privatizaciji iz državnih institucija da je sve rađeno po zakonu, Bušatlija kaže da nije nigde regularno da se kupi firma tuđim, a ne svojim parama. – Oni su morali da steknu pare pre nego što su kupili Luku, ali kod nas je izgleda uobičajeno da povlašćeni kupuju preduzeća tako što zalažu tuđu imovinu.

Ne održavaju ni puteve

Bušatlija smatra da je isključeno da je kredit kod „Hipo banke“ uzet za investicije, jer bi u tom slučaju kapital Luke sada bio znatno veći.

- Beko je pričao da su uložili 100 miliona evra, ne znam u šta, kada nisu u stanju da održavaju ni puteve kroz područje same Luke. Sam Beko je više puta izjavio da je uzeo kredit kod „Hipo banke“ da bi kupio akcije Luke – podseća Bušatlija.


Upozorenje:

Web portal 'Savet za porbu protiv korupcije' ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web portala 'Savet za porbu protiv korupcije'.

captcha image
Reload Captcha Image...