Uspon sudije Vladimira Mesarovića

09. decembar 2011

IZVOR: Novi magazin, Press

Autor: IJ

Samo dve godine posle izbora u Viši sud, Vlada Mesarović, sin predsednice Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda, izabran u Specijalni sud, gde je nekad radila njegova majka. 

Zgrada Specijalnog suda u BeograduVladimir Mesarović, sin predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, jedan je od sudija koji je prešao u Posebno odeljenje Višeg suda, saznaje Pres.

On je u roku od samo dve godine od Opštinskog suda došao do Specijalnog suda. Zajedno sa njim prešle su i njegove kolege Aleksandar Trešnjev, Maja Ilić i Dragan Milošević.

Predsednik Višeg suda Dragoljub Albijanić odlučio je da ovo četvoro sudija premesti u Posebno odeljenje. Potrebno je još da Visoki savet sudstva, koji ima sednicu u ponedeljak, potvrdi odluku o njihovom premeštaju.

O tome da li je ovo slučaj nepotizma u srpskom pravosuđu posle reizbora iz 2009. godine sagovornici Presa imaju različita mišljenja. Bivši sudija, a danas advokat Ivan Bajazit, smatra da u ovom konkretnom slučaju nema tragova nepotizma.

"Obično sam taj koji kritikuje sudije i njihov rad, međutim ovog puta moram da istaknem da sa sudijom Mesarovićem imam pozitivno iskustvo. Cenim ga i kao sudiju i kao čoveka, tako da njegovu karijeru ne bih vezivao za uticaj njegove majke. Pored toga, Specijalni sud i nije neko naročito priznanje, jer je to institucija koja je grbavo rođena, a što se grbavo rodi, vreme ne ispravi", konstatuje advokat Bajazit.

Advokat Nebojša Perović kaže da je reč o uobičajenoj proceduri i da je logično da sudije mogu da pređu iz Višeg suda u njegovo posebno odeljenje.

"Sudija Mesarović svakako nosi teret s obzirom na to da se njegov položaj komentariše u odnosu na položaj drugih sudija. Znam ga samo iz sudnice i mislim da je korektan i dobar sudija. Doneo je nekoliko teških odluka zbog čega smatram da Visoki savet sudstva nije pogrešio njegovim izborom", kaže Perović.

S druge strane, predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević smatra da je reč o presedanu u istoriji pravosuđa.

"Zaista je neuobičajeno da neko za tri godine dospe do tako zahtevne i odgovorne funkcije kakva je sudija Specijalnog suda. Nije mi poznat nijedan sličan slučaj u istoriji pravosuđa i pravne prakse", naglašava Đorđević.


Upozorenje:

Web portal 'Savet za porbu protiv korupcije' ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web portala 'Savet za porbu protiv korupcije'.

captcha image
Reload Captcha Image...