Slede krivične prijave zbog vakcina protiv „svinjskog gripa”

07. septembar 2011

IZVOR: Politika

Okončan pretkrivični postupak koji su, zbog sumnje u zloupotrebe prilikom nabavke cepiva, vodili SBPOK i Tužilaštvo za organizovani kriminal 

Tomica Milosavljević, Svetlana Vukajlović, Predrag Kon

Tomica Milosavljević               Svetlana Vukajlović              Predrag Kon

Inspektori Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uskoro bi trebalo da podnesu krivične prijave protiv osumnjičenih za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina protiv „svinjskog gripa”, krajem 2009. godine, saznaje „Politika”. Policija je, prema rečima našeg sagovornika bliskog istrazi, posle okončanja pretkrivičnog postupka, koji je vodila sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, prikupila materijalne dokaze o malverzacijama, saslušala svedoke i pribavila obimnu dokumentaciju iz svih nadležnih institucija.

– Tokom pretkrivičnog postupka akcenat je stavljen na proveru poštovanja tenderskih uslova prilikom uvoza vakcina. Saslušavan je veliki broj osoba za koje su policija i tužilaštvo verovali da imaju izvesna saznanja o ovom poslu, pa je tako, s obzirom na to da se radi o pretkrivičnom postupku, u svojstvu građana saslušan i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević. U istom svojstvu, saslušani su i Svetlana Vukajlović, bivša direktorka Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja i Predrag Kon, bivši predsednik radne grupe za pandemiju gripa – navodi „Politikin” sagovornik.

Budući da je 600.000 vakcina, za koje je, prema nezvaničnim informacijama, plaćeno oko 6,8 miliona evra, ostalo neupotrebljeno, te da im je istekao rok trajanja, policija je ispitivala i da li je šteta koja je nastala mogla da bude izbegnuta i ko je zbog toga kriv.

Prilikom otvaranja ponuda za uvoz vakcina protiv „svinjskog gripa”,u novembru 2009. godine, podsetimo, komisija je za proizvođača izabrala švajcarsku kompaniju „Novartist”, a uvoznik je bila „Jugohemija”. Kupljeno je više od 850.000 doza vakcina, a cena po komadu iznosila je oko 800 dinara,što znači da je Srbija tada kontingent vakcina platila 6,8 miliona evra.

U to vreme,mediji su preneli informaciju da tenderskoj komisiji nisu dostavljeni konkursni uslovi, odnosno kriterijumi po kojima će se nabavljati vakcine. Ukazivalo se ina činjenice da prilikom odabira proizvođača ne može da bude važna samo cena, nego i sastav proizvoda, dinamika njegove isporuke…

– Tokom postupka koji je vođen utvrđivalo se i da li su vakcine mogle da budu manje plaćene, odnosno da li je bilo jeftinijih ponuđača – navodi naš sagovornik.

Prosta računica, naime, pokazuje da je Srbija, uvozom vakcine drugih ponuđača mogla da uštedi najmanje milion i po evra. Sporno je bilo i što je rok koji je ostavljen ponuđačima za predaju dokumentacije bio svega sedam dana, zbog čega su mnogi odustali od učešća na konkursu. Obrazloženje koje je prilikom uvoza vakcina dato medijima jeste da je „Novartist” pobedio,s obzirom na to da je jedini ispunjavao sve konkursne uslove.

M. Derikonjić


Upozorenje:

Web portal 'Savet za porbu protiv korupcije' ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web portala 'Savet za porbu protiv korupcije'.

captcha image
Reload Captcha Image...