SBPOK ispituje tender na kome je pobedio "Novartis"

08. avgust 2011

IZVOR: Blic

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević saslušan je u istrazi koju je zbog malverzacija u postupku nabavke „Novartisove“ vakcine protiv svinjskog gripa pokrenula Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, saznaje „Blic“.

Tomica Milosavljević prima vakcinu protiv gripa izazvanog virusom H1N1
Milosavljević: U slučaju nabavke vakcina najvažnija bila zaštita građana

U vreme nabavke vakcina, na čelu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje bila je Svetlana Vukajlović, koja je takođe bila na informativnom razgovoru. U istrazi ovog slučaja SBPOK će ispitati da li je bilo malverzacija u nabavci vakcina protiv novog gripa 2009. godine, kada je, prema nekim navodima, budžet oštećen za 1,6 miliona evra.   ANTRFILE

 „Sumnja se da je bilo zloupotreba i u izboru dobavljača, jer smo, umesto od švajcarskog, vakcinu mogli da kupimo od britanskog ponuđača za 200 dinara jeftinije po dozi vakcine“, navodi izvor iz MUP.

Policija je pre nekoliko dana saslušala i epidemiologa dr Predraga Kona, koji je u vreme pandemije bio predsednik radne grupe.

- Njegovim saslušanjem okončan je pretkrivični postupak o malverzacijama u nabavci vakcina i ceo predmet je prosleđen Specijalnom tužilaštvu. Pre Kona, po pozivu SBPOK, u zgradi MUP Srbije iskaz su dali i bivši ministar Milosavljević i Svetlana Vukajlović, nekadašnja šefica RZZO. Zasad, u ovom slučaju ni protiv koga nije podneta krivična prijava, a ko će odgovarati zbog štete od šest miliona evra, koja je naneta državnom budžetu iz kog je finansirana nabavka vakcina, odlučiće Specijalno tužilaštvo - kaže za „Blic“ izvor iz MUP Srbije.

On navodi da je policija završila celokupnu istragu. Prema navodima izvora „Blica“ iz MUP Srbije, hapšenja zbog štete načinjene neodgovornom nabavkom vakcina moguća su već početkom septembra.

- Tužilaštvu je dostavljena kompletna dokumentacija o nabavci vakcina i iskazi svih učesnika postupka, funkcionera Ministarstva zdravlja i RZZO, koje su u poslednja dva meseca saslušavali pripadnici SBPOK. Šteta koja je načinjena je evidentna, i činjenica je da se tu radilo o nedomaćinskom poslovanju. Da li je i ko imao interes da ošteti državu u nabavci vakcina biće utvrđeno u narednih mesec dana, a onda se očekuju i hapšenja kojima bi se na ovu aferu konačno stavila tačka - kaže naš izvor.

On navodi da prema dosada prikupljenim podacima ima elementa za hapšenje određenih osoba, ali nije želeo da otkrije o kojim osobama koje su učestvovale u ovom postupku je reč.

Srbija je od „Novartisa“ preko veledrogerije „Jugohemija“ po hitnom postupku naručila tri miliona doza vakcine protiv gripa po ceni od 799 dinara.

Međutim, s obzirom na to da je vakcina stigla kasnije, da pandemija nije bila toliko velika koliko su stručnjaci prognozirali, Vlada Srbije je 12. januara 2010. godine donela zaključak da se obustavi dalja nabavka vakcina, a 4. februara je donela zaključak da se raskine ugovor sa „Novartisom“ o daljoj nabavci vakcina.

Tako je naša zemlja kupila 857.000 doza vakcine, dok je utrošeno svega 154.000, čiji je rok važenja istekao početkom novembra 2010. godine.

Milosavljević: Izjavu sam dao kao građanin

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević juče je potvrdio za “Blic” da je bio na informativnom razgovoru
- Izjavu sam dao u svojstvu građana. Najvažnije su mi istina i činjenice, a u slučaju kupovine vakcina najavžnija je bila zaštita građana u toku pandemije H1N1 virusa - ističe dr Milosavljević.
Svetlana Vukjalović i dr Predrag Kon juče nisu želeli da daju komentare povodom istrage nabavke vakcina.


Upozorenje:

Web portal 'Savet za porbu protiv korupcije' ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web portala 'Savet za porbu protiv korupcije'.

captcha image
Reload Captcha Image...