Потписан Меморандум о сарадњи са Агенцијом за спречавање корупције

13. октобар 2023

Дана, 13. октобра 2023. године председник Савета за борбу против корупције проф. др Мирослав Милићевић  и директор Агенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић потписали су Меморандум о сарадњи, имајући у виду да борба против корупције захтева ефикасну и континуирану сарадњу свих релевантних институција. 

На састанку који је одржан у јуну ове године, а који је претходио данашњем потписивању меморандума, разговарало се о начинима унапређења сарадње, у складу са препоруком Групе држава против корупције Савета Европе (ГРЕЦО) из Петог круга евалуације за Републику Србију. Том приликом постигнута је сагласност о потреби закључивања Меморандума о сарадњи у делу који се односи на спречавање корупције и унапређење интегритета на највишим извршним функцијама, а који је данас и потписан.

Меморандум је између осталог, усмерен и на изградњу система сталне међусобне сарадње кроз успостављање проактивног приступа у спречавању корупције у областима посебно ризичним за настанак корупције, предвиђених стратешким документима Републике Србије, ради ефикасне примене и контроле спровођења позитивних прописа у наведеним областима по највишим међународним стандардима и у складу са прописима.