Саопштење Савета поводом интервјуа потрпредседника проф. др Мирослава Милићевића објављеног у Новом магазину

22. август 2019

Поводом издања недељника Нови магазин од 22.08.2019. године, у којем је објављен интервју са проф. др Мирославом Милићевићем, потпредседником Савета, и испод његове фотографије на насловној страни објављен наслов: “Србија под напредњацима назадовала” Савет изјављује следеће:

Савет се не бави политиком, нити политичким опцијама већ искључиво системском, високо напонском, корупцијом и организованим криминалом и даје препоруке како да се уочени проблеми реше. Савет увек наглашава да је корупција лични чин и да занимања нису коруптивна већ појединци.

У наведеном интервјуу нису спомињане нити коментарисане политичке опције већ је разговарано о корупцији и борби против корупције у протеклих двадесет година у Србији. Савет наглашава да чланови Савета не могу бити чланови партија, имати политичке афилијације нити агенде.

Процене о стању корупције у некој земљи, између осталог, даје Индекс Перцепције Kорупције (ЦПИ) који објављује међународна респектабилна организација Transparency international, и који је презентован у Србији више пута. Индекс владавине права (Rule of Law Index) објављује међународна организација World Justice Project. Ови индекси су међународно признати.

Сматрамо да је непрофесионално из текста, у којем се уопште не спомињу политичке опције, извлачити горе наведени наслов и који, као и коментари новинара, представљају његов лични став.