Шабић: Акциони план за Поглавље 23 испод очекиваног

27. септембар 2015

Извор: Блиц

Аутор: Емил Чонкић

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је данас да је и последња верзија Акционог плана за поглавље 23, кад је реч о областима слободе приступа информацијама и заштите података о личности, значајно испод потребног и очекиваног нивоа.

Фото: Родољуб Шабић

Повереник наводи да планирани издаци за унапређење стања у областима у којима он делује нису утврђени на његов предлог ни усаглашавани с њим, да не стоји иза њих, те да напротив, сматра да су већим делом нерационални и непотребни.

Шабић у саопштењу наводи да је добро што се одустало од идеје да се потроши 320.000 евра за анализу унапређења кадровских ресурса повереника, али додаје и да је знатно мањи износ који је планиран за ту потребу, 8.600 евра, такође, непотребно трошење новца.

Повереник је ту анализу одавно урадио и она има свој израз у Правилнику о систематизацији радних места у Служби повереника, на који је својевремено сагласност дала и Скупштина Србије.

,,Да је тај Правилник реализован, уместо што је институција Повереника у континуитету ограничавана, данас не би ни било потребе да разговарамо о овој теми”, наводи Шабић.

Он је навео и да је планирана потрошња скоро 130.000 евра за израду измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности непотребна јер, наводи, одавно постоје сериозно припремљени предлози оба закона, првог од 2012. године, а другог од прошле године.

,,Ако се сматрало да нешто у њима треба променити, поправити, изоставити било је више него довољно времена да се то уради, уз потрошњу много мање новца”, наводи Повереник.

Шабић је навео да је планирано 880.000 евра за "запошљавање у Служби повереника" и упитао на основу ког закона се Министарство правде упушта у утврђивање кадровских потреба и у динамику запошљавања у независном органу.

,,Колико је, будући да се од планираног износа потрошња највећег, лавовског дела за запошљавање планира тек кроз три или четири године, овакво планирање заиста озбиљно? Зар то, и на први поглед, не изазива скепсу у погледу реалности”, упитао је Шабић.

Он је упитао и чиме се може објаснити то да у истој верзији истог Акционог плана на другом месту, такође у вези са запошљавањем у Служби повереника стоји да је износ непознат.

Шабић је додао и да је несхватљива чињеница да ни ова верзија Акционог плана за Поглавље 23 уопште не помиње усвајање Акционог плана за спровођење Стратегије заштите података о личности, са којим Влада Србије касни пет година, а без чијег усвајања и спровођења, наводи повереник, није реално очекивати било какав озбиљан помак у овој области.

Европска комисија усвојила је Нацрт акционог плана за поглавље 23, које је једно од најбитнијих поглавља у приступним преговорима за чланство у Европској унији.


Упозорење:

Веб портал 'Савет за борбу против корупције' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Веб портала 'Савет за порбу против корупције'.

captcha image
Reload Captcha Image...