Девенпорт оптимиста у погледу отварања првих поглавља

27. септембар 2015

Извор: EurActiv

Фото: БетаШеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт оценио је 24. септембра да је повољан тренутак за напредак Србије у процесу приступања ЕУ и да су већи изгледи него пре годину дана да се чланице договоре о томе да отворе прво поглавље у преговорима о њеном чланству у Унији. Свој оптимизам темељи на напретку који је Београд остварио у дијалогу са Приштином у августу, али и опредељењу Србије да се руководи европским вредностима у избегличкој кризи. Атмосфера у Бриселу у вези са напретком Србије је, како је истакао, врло позитивна, а позитивне поруке се могу чути и од чланица ЕУ, укључујући Немачку.

Девенпорт је на представљању допуњеног издања публикације ,,Преговарачка поглавља - 35 корака ка Европској унији” оценио да су сада, након напретка у дијалогу с Приштином, већи изгледи да се чланице ЕУ договоре да се отвори прво поглавље у преговору о чланству Србије у ЕУ.

,,Сада смо у положају да пратимо примену једног од кључних критеријума а то је примена Бриселског споразум из 2013, и земље чланице ће сада моћи да буду у положају да се сложе око отварања првих поглавља, на чему Европска комисија инсистира већ неко време”, истакао је он.

Европска комисија је прошле године препоручила отварање поглавља у преговорима са Србијом али није било консензуса међу чланицама о томе да се отвори прво поглавље, поглавље 32 о финансијској контроли, подсетио је Девенпорт.

,,Постоји снажна нада и очекивање да се крећемо ка отварању поглављ”, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији и подсетио да такве поруке стижу и од чланица ЕУ, укључујући Немачку.

Девенпорт је рекао да је, иако је фокус сада на избегличкој кризи и спору између Србије и Хрватске, више него раније оптимиста да ће доћи до новог замаха у процесу приступања Србије.

Додао је да је у Бриселу, који је посетио пре две недеље, врло позитивна атмосфера у европским институцијама у вези с напретком Србије, као и да се позитивна порука врло јасно могла чути и од посланика Европског парламента који су у посети Србији.

Девенпорт је рекао да је разлог томе не само прекретница у дијалогу са Приштином од 27. августа, већ и то што је Србија показала да је посвећена европским вредностима у свом односу према избегличкој кризи.

,,То је свуда примећено и схваћено врло позитивно”, рекао је он и додао да је добар тренутак да Србија направи нови корак у интеграцијама.

Девенпорт је након скупа изразио и очекивање да ће европски комесар Јоханес Хан током посете Београду 25. септембра поновити посвећеност томе да се прва поглавља у преговорима са Србијом отворе пре краја ове године.

,,Уверен сам да ће поновити посвећеност Европске комисије да да рану препоруку у процесу приступања и да понови посвећеност томе да се препоручи отварање првих поглавља пре краја 2015. године”, рекао је Девенпорт новинарима.

Он је рекао да ће се Хан, комесар за политику суседства и преговоре о проширењу, састати са премијером Србије Александром Вучићем и министрима Небојшом Стефановићем и Александром Вулином.

Шеф Делегације ЕУ у Србији је рекао да ће у поглављу 35 које се односи на нормализацију односа са Косовом, изазов бити успостављање ефикасног механизма за праћење примене преузетих обавеза, с обзиром да ће се реализовати на различите начине и да ће се склапати нови споразуми.


Упозорење:

Веб портал 'Савет за борбу против корупције' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Веб портала 'Савет за порбу против корупције'.

captcha image
Reload Captcha Image...