Потписани први уговори за продају медија

30. септембар 2015

Извор: EurActiv

Фото: ShutterstockМесец дана пре истека рока за продају медија у државном власништву прва четири медија од 50 предвиђених за продају су и званично добила власнике. Како је саопштила Агенција за приватизацију, потписани су купопродајни уговори за Радио-телевизију Инђија, телевизију Аполо из Новог Сада и информативно пропагандне центре Владичин Хан и Кула. До сада је власнике пронашло 23 медија, а још се очекују одобрења надлежних органа да би уговори били потписани. О поверењу запослених да ће нови власници донети бољитак најбоље говори чињеница да је медије предвиђене за приватизацију напустио више него сваки трећи запослени, а неки медији попут јагодинске РТВ Нови пут која је купца нашла 23. септембра остали су готово празни, у овом конкретном случају са једним запосленим.

Нови власници ова четири медија према досадашњим информацијама нису преузели ниједан други медиј.

Купац РТВ Инђија је Данијела Шуша из Шида, директорка Сремске ТВ.

ТВ Аполо из Новог сада преузело је предузеће Србија данас, покретач истоименог портала који постоји годину дана.

Милош Динић, који је преузео Информативни прес центар Владичин Хан, по наводима медија је власник фотографске радње Фото Чале.

ИПЦ из Куле биће продат Радовану Ковачу који је по писању Новости власник фирме за ћишћење и одржавање пословних просторија и велепродају угоститељске опреме Хереро.

За све медије до сада је расписан први позив, за неке други, а новосадски Дневник је први медиј за који је расписан и трећи позив. Купце су нашла 23 медија, а купци за РТВ Трстеник су одустали па ће овај медиј ићи у други круг.

Нови медијски олигарси и празне редакције

У досадашњем току приватизације од потенцијалних купаца највећу пажњу је привукао бизнисмен из Крушевца Радоица Милосављевић, који је победио на јавним надметањима за осам медија, а према саопштењу Агенције за приватизацију од 28. септембра, заинтересован је и за Радио Ваљево.

Он нема никаквог искуства са вођењем медија, члан је СПС-а и бивши заменик градоначелника, а у медијима је довођен у везу и са минситром одбране Србије из СНС-а Братиславом Гашићем. Његова тврдња је да медије купује из пословних интереса и да нема политичке мотивације.

Био је заинтересован и за Тањуг, али у првом кругу ипак није био један од потенцијалних купаца.

Међу купцима медија су и колеге, али и особе које немају никакве везе са медијима, попут власника фирми за чишћење, фотографских радњи и слично.

О недостатку поверења радника медија у светлу будућност са новим власницима најбоље говори податак УНС-а да је од 2.356 запослених у 70-ак медија уз отпремнину отишло 870, више него сваки трећи.

Кабловско-дистрибутивни центар Коперникус, који је како је саопштила Агенција за приватизацију проглашен купцем за јагодински РТВ Нови пут, овај медиј преузима са само једним запосленим, од ранијих 72 радника.

Пре потписивања уговора, зелено светло дају Управа за спречавање новца и Регулаторно тело за електронске медије. Коперникус, који се повезује са СНС-ом, већ је проглашен власником Радио Шида и Радио Рашке.


Упозорење:

Веб портал 'Савет за борбу против корупције' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Веб портала 'Савет за порбу против корупције'.

captcha image
Reload Captcha Image...