Сертић: Приватизација 7 од 17 заштићених

27. септембар 2015

Извор: б92

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да очекује да ће до Нове године бити завршена приватизација седам од 17 компанија које су заштићене од поверилаца.

Фото: Танјуг

Сертић је, приликом обиласка фабрике мазива ФАМ и Трајал коорпорације у Крушевцу, рекао да је то предвиђено и договором са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Говорећи о фабрици ФАМ, министар је истакао да је она доведена на ивицу пропасти током претходне приватизације те фирме која је била у власништву Нибенс групе.

Он је навео да дуг ФАМ-а износи 45 милиона евра од чега су 40 милиона евра стари дугови, а 17 милиона евра камате.

Истакавши да ФАМ дугује један део држави, а други део комерцијалним повериоцима, министар је најавио да ће у наредних месец дана паралелно са припремом плана реорганизације за то предузеће бити обављени разговори са великим повериоцима ФАМ-а.

Сертић је истакао да су на данашњем састанку са руководством ФАМ-а договорени јасни рокови за припрему унапред припремљеног плана реорганизације оцењујући да за ту фирму стечај није решење јер на тај начин не би успела да се наплате потрживања.

Он је казао да та фабрика тренутно успешно плаћа све актуелне обавезе и да може да има одрживо пословање и да има сјајну технологију.

Говорећи о Трајал коорпорацији Сертић је навео да је дуг те компаније око 130 милиона евра подсетивши да је након раскида приватизације са страним партнером тадашње руководство компаније успело доста да уштеди и смањи расходе, као и да поврати поверење купаца.

Он је најавио да ће две од укупно четири фабрике из састава Трајал коорпорације бити приватизоване.

Преостале две из наменске индустрије су важне за одбрамбени систем земље и оне ће, како је рекао, ,,у другом пословном амбијенту бити понуђене на тржишту”.

Министар привреде је подсетио да ове две крушевачке фабрике спадају у групу 17 стратешких предузећа за које је до краја маја следеће године продужен рок за заштиту од поверилаца.

Сертић је рекао да то министарство води интезивне разговоре са руководством сваког од тих предузећа и да ће од њих тражити конкретне планове за њихов излазак из тешке ситуације.

Он је најавио да ће већ следеће недеље наставити разговоре са челницима још једне групе тих предузећа.


Упозорење:

Веб портал 'Савет за борбу против корупције' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Веб портала 'Савет за порбу против корупције'.

captcha image
Reload Captcha Image...